Aktuality

ASES v Barcelone

ASES dostala pozvanie na medzinárodnú konferenciu o sociálnom podnikaní. Naša podpredsedníčka Alena Gunárová na nej hovorila o slovenských skúsenostiach uplatnenia žien v sociálnych podnikoch. Organizátorom bola španielska konfederácia sociálnych podnikov CEPES. A. Gunárová na nej dohodla ďalšiu spoluprácu s koordinárom CEPES pre zahraničné veci Carlosom Lozanom.

Konferenciu organizovala CEPES spoločne s Európskou komisiou a jej iniciatívou pre partnerstvo s krajinami okolo Stredozemného mora. Uskutočnila sa 17. októbra v Barcelone a bola jednou z aktivít v rámci aktuálneho predsedníctva Španielska v Európskej rade.

Naša podpredsedníčka na konferencii hovorila o bariérach, ktoré ženy musia prekonávať pri sociálnom podnikaní. Pochválila sa kvalitnou legislatívou i širokou paletou podporných nástrojov, ktoré na Slovensku máme. Ukázalo sa, že v tejto záležitosti rozhodne nezaostávame. Naopak, uplatňovanie európskych pravidiel pre zvýhodnenie pri DPH nie je v členských štátoch bežné. Účastníkov zaujali najmä osobné skúsenosti A. Gunárovej, ktoré označili za inšpiratívne a motivujúce, berúc do úvahy jej rómsky pôvod.

Takto sa vyjadril aj prezident Social Economy Europe Juan Antonio Pedreňo, s ktorým sa A. Gunárová osobne v rámci konferencie stretla (foto nižšie). Ocenil pokrok, ktorý od svojho vzniku dosiahla naša strešná organizácia a privítal rozsah aktivít, ktoré vykonávame, hoci podmienky na našu činnosť sú vyslovene amatérske a sme odkázaní len na dobrovoľnícku prácu našich funkcionárov. J. A. Pedreňo v tejto súvislosti skonštatoval, že sme najsilnejším združením subjektov sociálnej ekonomiky v strednej a východnej Európe a rozhodne dozrel čas, aby sme sa stali plnohodnotným členom európskej “strechy” Social Economy Europe (SEE). Toto rozhodnutie prijme SEE formálne v najbližšom čase na svojom valnom zhromaždení.